Zaj 183- NTUJ COV TXIAJ NTSIM.Suav tas nrho txhua yam uas Tswv Ntuj tau tsim los nyob ntiaj teb no, mas yog hu ua Ntuj cov txiaj ntsim:
Neeg, tsiaj txhu, xyoob ntoo, nroj tsuag, me kab noog, puav leej yog Ntuj cov txiaj ntsim.
Txiaj ntsim muaj nqes dua nyiaj thiab kub, los pov haum mus lawm ntau npaug.
Cov hu ua Leej tib neeg, mas yog ib lub txiaj ntsim tseem ceeb nyob hauv Tswv Ntuj kev tsim ntuj tsim teb. Peb yuav tau hwm lub txiaj ntsim ntawd.
Ob tug niam txiv hauv paus,As Das thiab Es Vas nkawd, yog thawj lub txiaj ntsim,Tswv Ntuj tau tsim los ua txiv neej thiab poj niam,thooj txhij thaum Tswv Ntuj tau tsim lub ntuj lub teb ua ke los.
a. Cov tsis ntseeg Yes Xus lub Moo Zoo, Lawv coj li As Das thiab Es Vas nkawd coj. Lawv thiaj coj li uas yus yog tus zoo tshaj, thiab kom yeej txhua yam, vim Ntxwj Nyoog tau qhia kom hla cai mus ces lawv yuav zoo cuag li Tswv Ntuj.
b. Cov ntseeg lub Moo Zoo raws li cov Ka Tau Liv qhia. Ces lawv ntseeg thiab coj li Yes Xus, uas Nws yog tus As Das tshiab. Tso rau luag ua tus yeej, thiaj yog txoj kev mloog Tswv Ntuj lus uas Tswv Ntuj nyiam dua cov.
c. Nyiam no peb yuav tau lees paub tias txhua yam yog Tswv Ntuj lub txiaj ntsim muaj nuj nqes zoo, thiab tsim txiaj.
Peb sim tig rov los ntsia saib, Cov His Xas Lais thiab cov As Lav. Lawv koom tib leej txiv, yog Has Nplas. Lawv tseem sib ntaus, ua tsov ua rog los txog lub zwj ceeb no.
Cov ntseeg txog Yes Xus, mas peb yuav saib txhua tus leej tib neeg yog Tswv Ntuj ib co txiaj ntsim. Peb yuav hwm thiab zam rau lawv.
Tswv Ntuj twb hu Has Nplas tau 2000 lawm, Yes Xus mam yug los. Nyiam no Yes Xus twb yug los tau 2000 xyoo tawm lawm thiab, ob kwv tij ntawd cov plaub ntug tseem tsis tau tas li. Vim tias lawv tseem coj raws li As Das thiab Es Vas nkawd coj. Cia luag ua tus swb yus xwb mas thiaj li zoo siab.
Yog peb rov mus saib cov ntawv hauv paus, txij thaum As Das thia Es Vas nkawd ncaim ntawm Tswv Ntuj lawd.
Nkawd yug tau ob leeg tub xwb. Kas Ees twb muab As Npes tua lawm. Kas Ees yog tus tau muab ¼ neeg tua pov tseg ntag. { Vim thaum ntawd lawv nyuam qhuav muaj 4 leej neeg nyob ntiaj teb no xwb.}
Kev sib ntxub, kev ua plaub ua ntug, los kev ua tsov ua rog sib tua txhua yam, yog coj thiab ua raws li As Das thiab Es Vas nkawd zaj xav los. Yog kev coj li Dab Phem tau qhia ua los. Thiaj muaj kev cib nyeej, kev xam khib, los kev paub luag ua tub qaug rau yus, ces thiaj muaj kev npau taws thiab kev tu siab, rau tus ub tus no.
d. Kev sim siab.
Thaum Tswv Ntuj hu tej tus neeg los ua Ntuj hauj lwm, mas Ntuj muaj kev sim nws siab.
Nyob ntawm Ntuj hu nws los ua tej txoj hauj lwm loj los hauj lwm me. Kev sim siab muaj ntau txoj los ntau yam sim neeg siab.
Thaum peb txais kev ntseeg Tswv Ntuj nkuj sim peb siab saib peb puas tso siab rau Ntuj los peb tseem yuav vam txog cov dab tuaj pab peb.
->Tswv Ntuj tau sim Has Nplas siab loj kawg. Ntuj tau hais kom Has Nplas muab nws leej tub twm zeej tua txi rau Ntuj. Has Nplas tsis tau yig, nws ua raws li Tswv Ntuj tau qhia. Ces neeg ntiaj teb thiaj li tau niaj hnub tuav txog Has Nplas tus xeeb ntxwv tuaj ntawm Tswv Ntuj tuaj lub npe los sib foom hmoov zoo rau neeg.
->Tswv Ntuj hu Has Nplas tau ntau caum xyoo lawm, Ntuj mam hu Mais Xes, Mais Xes yog thawj tus neeg uasTswv Ntuj pub hwj huam hwj chim rau kom ua Tswv Ntuj tus Yaj Saub. Ua ntej Mais Xes.mas Tswv Ntuj tsis tau pub tej lub txiaj ntsim hwj chim kom paub ua Yaj Saub rau neeg leej twg li.
-> Thaum Yas Kos muaj lub npe hu ua His Xas Lais lawm mas nws muaj 12 leej tub. Tswv Ntuj tsuas pub kom Yas Kos tus tub Yos Xes ua Yaj Saub nyob nruab npau suav xwb:
-> Muaj 4 zaug xws li,-Ua npau suav pom 11 teg nplej sawv los pe nws nyob ntawm lub tshav nplej.-Nws tau ua npau suav pom 11 lub hnub qub nrog lub hnub thiab lub hli los pe nws ib zaug thiab.
Nyob Hais Nkws Tos teb nws ua Yaj Saub txhais npau suav rau ob tug nom nyob hauv tsev loj faj. Thiab txhais tus Vaj Hais Nkws tos zaj npau suav muaj 7 tus maum nyuj yuag nyob ib sab dej tim ub hla tuaj noj tas 7 tus maum nyuj rog sab dej tim no tas los lawv tsis rog li. Txhais tias, 7 xyoo yuav muaj qoob thiab 7 xyoo tom qab yuav tshaib plab, tsis muaj mov noj.
->Thaum Tswv Ntuj tau tsa Mais Xes ua Yaj saub, Ntuj tau muab 10 los lus qhia rau Mais Xes coj los tshaj txog txoj kev teev Tswv Ntuj tib leeg xwb.
-> Txij Mais Xes los mas nyob hauv txhua Haiv neeg, cov muaj lub txiaj ntsim ua Yaj Saub lawv tsuas tuaj hais txog kev khaum kev txhaum xwb. Lawv tsis hais txog sab kev ua neeg muaj peev xwm hais txog tus tseev tsim kav teb chaws. Tus sawv ua Yaj Saub, nws tuaj hais txog tus tseev tsim kav teb chaws mas nws tsis ua Yaj Saub. Nws xav ua ib tug thawj neeg xwb, tab sis nws tsis paub tias nws txoj kev yog txoj twg tiag.
->Dhau lub txiaj ntsim ua Yaj Saub lawm, mas Tswv Ntuj kuj puab lub txiaj ntsim ua thawj neeg, los ua Vaj.
Thawj tug Vaj uas Tswv Ntuj Xaiv los coj cov His Xas Lais:
Yog Das Vis. Tswv Ntuj tau txib tus Yaj Saub mus Pleev Das Vis ua Vaj los coj Tswv Ntuj Haiv neeg.
->Yes Xus yog tus Vaj uas Tswv Ntuj tau Pleev Nws. Tas lub qab ntuj neeg thiaj hu ua Yes Xus PLkeev.{Yes Xus Khe Tau=Yog Yes Xus Pleev.}Cov neeg ntseeg s,d yog Chritiane.
Tus uas Tswv Ntuj xaiv, mas Tswv Ntuj tsis nug leej twg tias, puas pom zoo.
->Dhau ntawm tus Tswv Ntuj xaiv los ua tus thawj neeg mas lwm cov lawv yuav tuaj hais txog lub hwj chim thiab tus tseev tsim kav teb chaws ua tsov rog, los sib txeeb ntiaj teb lub cuab tam.
->Thaud Tswv Ntuj hu tus Yaj Saub Es Xes Kias. Tswv Ntuj tau coj Es Xes Kias mus saum lub tsheb hluav taws. Thiab muab phau ntawv rau Nws noj:
Tsam hais tias, Koj tsis kam tshaj Ntuj lo lus ces koj yuav mus saum cov hluav taws ntawd. Ntuj cov lus muab rau koj lawm zoo li koj noj tas ces koj yuav tau tshaj tawm rau neeg hnov los paub. Kom txav mus deb ntawm kev ua txhaum los kev khaum rau koj.
->Coc phiaj neeg:
Cov Xib Hwb, cov Leej Choj. Cov Tswv Qhia, thiab Vaj qhia lawv yog Tswv Ntuj cov Yaj Saub. Uas Tswv Ntuj xaiv los hloov cov Yaj Saub ua ntej Yes Xus Pleev tsis tau tuajntawd,thiab pub hwj chim kom muaj peev xwm tshaj Tswv Ntuj lo lus, pom kev rau lub sim ceeb neeg.
-> Yes Xus yug los nyob ntiaj teb no, kom tau hloov ua tus As Das tshiab. Coj txoj kev sis nyiam sis hlub kom ntxim Tswv Ntuj siab. Ces niaj hnub Lub Koom Txoos Ka Tau Liv tshaj Yes Xus toj kev tuag thiab sawv rov los mas lawv thiaj nyeem peb tsab ntawv.
Thawj ob tsab ntawv, yog Tswv Ntuj cov lus uas Tswv Ntuj txib cov Yaj Saub hais tawm los. Hos tsab ntawv Moo Zoo ces yog Tswv Ntuj Leej los lus hais tawm los kiag.
->txhua lub txoos txi Ntuj peb thiaj yuav tsum muaj li ntawd. Nyeem ntawv tas mas Xib Hwb los Leej Choj mam nthuav raws li cov xwm haum neeg lub siab xav.
Lwm cov los lwm pab neeg ntseeg lawv ke nyem ke nthuav, yuav lem mus rau sab twg los nyob ntawm Leej Tswv Yim coj.
->Tus Vaj Qhia, cov Tswv Qhia, cov Leej Choj, cov Xib Hwb, lawv yog Tswv Ntuj cov txiaj tsim ua Yaj Saub, tshaj lub Moo Zoo, thiab faib Tswv Ntuj cov cim nqa txiaj ntsim,raws li Leej Tswv Yim txib lawv ua. Lub Koom Txoos Ka Tau Liv Thiaj muaj Zaj cav txiaj ntsim hais txog Yes Xus tshaj txoj kev tuag thiab sawv rov los. Lwm pab lawv tsuas muaj ua cov kab ke kom tau nco txog xwb lawv tsis muaj thaj cav txiaj ntsim.
->Vaj Tswv Ntuj pab neeg no, yog lawv raug leej twg cem, thuam, los ntxub, ntaus, mas tus ntawd nws tau ua rau Yes Xus Pleev tib yam thiab. Hos pab neeg no los kuj yuav nco ntsoov tias:
Yog yus xwb tim ua tej yam kom raug luag cem los ntxub mas yus tsis saib Tswv Ntuj muaj nuj nqes thiab. Yus muab Tswv Ntuj lub meej mom mus cuab phiaj rau luag ntxub los luag cem ntag.
->Nco ntsoov kom peb maj mam tawm ntawm tus As Das qub thiab txav zuj zus los zwm rau tus As Das tshiab, kom txawj hlub txawj zam rau luag ntau li ntau tau.
Vim tias cov coj li tus As Das qub mas lawv tsis yeem swb leej twg li, lawv tsuas xia kom lawv yeej li cov tsiaj txhu xav xwb.
->Cov neeg ntseeg, peb yog lub teeb kaj rau luag pom kev. Sawv daws yuav sib koom nrog cov Xib Hwb nyob hauv txoj kev sib haum xeeb kom tus nplaim teeb cig loj pom kev lam lug rau neeg Yaj Ceeb cov muaj kev ntseeg thiab cov tsis muaj sawv daws tau paub Tus uas Tswv Ntuj tau Pleev ua neeg ntiaj teb tus Vaj.
->Saib Tswv Ntuj cov txiaj ntsim, mas txhob saib ib sab xwb. Tsis hais tus txiv neej los tus poj niam li.
Poj niam tawm ntawm txiv neej los. Tswv Ntuj tau muab siab rau tsim ib lub txiaj ntsim kom zoo nkauj dua tus txiv neej. Kom txiv neej tsis muaj chaw xyeej los tib tias, poj niam tsis zoo phim txiv neej. Poj niam lub meej mom thiaj zoo kom ntxim txiv neej nyiam thiab hlub.
->Es Vas kuj pom qhov ntawd zoo. Es Vas thiaj xav ua kom Es Vas zoo cuag li Huab Tais Ntuj. Ces Es Vas thiaj tau noj lub txiv uas Tswv Ntuj txwv tsis pub noj.
->As Das yog Tswv Ntuj thawj lub txiaj ntsim los ua txiv neej, As Das paub hwm Tswv Ntuj lub txiaj ntsim, ces As Das tsis saib tias Es Vas ua phem. As Das ua ib siab nrog Es Vas noj.
->Cov txij nkawm uas ob tug niam txiv, niam pw saum txaj, txiv pw qab txag, los ib tug pw tig rau ib sab. Txiv pw tig rau tog hauv ncoo, niam pw tig rau tog ko taw, mas nkawd txoj kev sib hlub tsis loj txaus. Nkawd lam ua neej nyob sib dai xwb. Yog tseem hluas mas yuav plam mus ib hnub hnub twg xwb.
->Vim muaj As Das mas Tswv Ntuj thiaj rov foom lus zoo rau EsVas tias:
Dab Koj tau ntxias kom Es Vas noj lub txiv uas Ntuj tau txwv tsis pub noj. Mas tus poj niam no yuav muaj ib tug xeev ntxwv los tsuj koj taub hau. Dab phem koj tsuas tom tau nws lub pob taws xwb. Tus poj niam no lub hwj chim peev xwm yuav muaj zog dua koj lub zog ntau npaug.
=>Tswv Ntuj txaus siab tsim poj niam kom, kom poj niam muaj lub meej mom zoo nkauj thiab tswv yim thoob tsib khiav nrawm dua txiv neej. Ces Dab Phem thiaj xub tuaj ntxia poj Es Vas ua ntej.
->Tab sis lub hwj chim thiab lub peev xwm siab tawv mas Tswv Ntuj yeej tso rau Txiv neej ua tus pib ua ntej. As Das hwm lub txiaj ntsim no, vim tias,nqaij yog ib hom hos txhav los yog ib tug.
->Lub sij hawm Xas Tas ncaim ntawm Tswv Ntuj mas Tswv Ntuj yeej paub tias, yuav mus li ntawd. Tswv Ntuj thiaj rov qee Nws lo lus yug los ua neeg. Kom tau hloov ua tus As Das thiab ib zaug ntxiv. Thiaj muaj lo lus hais tias. Thaum Leej Txiv tsim lub ntuj lub teb mas Leej tub yeej nyob ntawd lawm. Leej Tub kuj tau nrog Leej Txiv tsim ua ke.
-> Ua li mas Neeg lub keeb txhaum thiab neeg txoj kev ua txij nkawm yeej xub xeeb los ntxov ntxov thaum ntuj tsim teb raug los lawm. Tuaj ntawm Tswv Ntuj tuaj, ces Tswv Ntuj thiaj pov hwm kom muaj nyob mus tiam dhau tiam li no.
1. ->Cov neeg ntseeg uas peb zwm rau tus As Das tshiab no lawm mas, peb yuav saib nyias tus txij nkawm. Cov tub ki,cuab kwv tij, cov txheeb ze, Hmoob los Mab Sua sawv daws yog Tswv Ntuj cov txiaj ntsim, zoo li cov tseem nyiaj tseem kub uas muaj tus neeg muab nchuav dua hauv lub yeej vub los lawd.
Yaj Zoov Ntxheb Xib Hwb.