Maiv Tooj wrote:Koob Tsheej Koom Haum Cog lus nrog Niam Mab Thoob ntuj 2012.
Koob Tsheej Koom Haum Cog lus nrog Niam Mab Thoob ntuj, tim 27/04/2012 rau 01/05/2012 nyob rau lub Tuam tsev teev Ntuj "Notre Dame de Fouvière", nyob lub nroog Lyon, Fab Kis teb.
Lub Koob Tsheej no yog tuaj sib sau teev Ntuj ua ke tsib hnub tsib hmos ua ke. Muaj thaj tsam li 500 leej neeg ntxiv rau cov neeg zos, muaj coob leej Tswv Qhia thiab ntau leej Txiv Plig tuaj ua Mis xas, qhia Ntuj Kev Cai, Daws Txhaum thiab coj lwm yam. Muaj ntau lub Koom Txoos Leej Phauj thiab Txiv Twj Cuab tuaj koom. Txhua hnub peb pib teev Ntuj thaum 8h45 sawv ntxov, nws tsis yog yuav teev Ntuj nkaus xwb, tej lub caij sawv daws nyob ua ke, tej lub caij muab sib faib ua tej pwb pab. Ib hnub muaj ib lub Mis xas, qhov ntau puav leej yog cov Txiv Tswv Qhia Liab yog cov ua Thaj Txiv Ntuj rau peb. Lawv tau hais ntau yam lus zoo qheb peb qhov muag, txhawb peb lub siab ua neeg Ntseeg. Muaj Txiv tswv Qhia Damas, Syrie teb chaws tuag koom peb thiab. Thaum Cev Mos Cev Cawv, nws hais lus As Las Mes Ees (HT.Yes Xus hom lus). Hnub xaus, Txiv Vaj Qhia kuj xa lus Foom Hmoov Zoo tuaj rau peb thiab.
Lawv ua zaub mov tib si rau peb mus noj, lub tsev mov nyob deb ntawm lub tsev teev Ntuj li 1km, yog kev av mus hauv hav zoo mus, nce toj nqes hav, nce ntaiv, kuj yog ib qho zoo heev rau yus tau xav tswv yim. Teev Ntuj tag, tawm plaws hauv tsev teev Ntuj mus rau hauv hav zoo, taug tej me nyuam kev leem pob zeb, tshav ntuj nrog, me kab noog quaj zom zaws ntawm tej ntug kev, me npooj xyoob nplooj ntoos tab tom hlav mos nyoos, ua rau yus lub siab kaj lug. Mus txog, luag ua zaub mov sov so los txawb ntawm peb xub ntiag, ib rooj peb zaum xya leej. Peb tos neeg los zaum puv peb lub rooj ces peb teev Ntuj tag Foom Hmoov Zoo rau mov tag peb mam noj.
Noj mov tsuag tsuag tag ces twb rov qab los teev Ntuj dua. Peb tsis yog teev zoo tib yam xwb, ib zaug hloov lawm ib yam, taj thaum kuj muaj tej tug neeg tuaj tham tej yam rau peb mloog ces tsib hnuv tsib hmos los zoo li tsis ntev kiag li.
Lub koob Tsheej Cog Lus nrog Niam Mab Liab xyoo 2012 no ua tshwj xeeb thov nyiaj pab rau kev txhim lub Tsev teev Ntuj Hmoob nyob Hauv Toj, Sapa, Cob Tsib teb.
Ntawm lub koob tsheej kiag mas kuj muaj tus puav neeg pab nyiaj, muaj coob leej yuav tej duab thiab me khoom paj ntaub tej me ntsis, kuj muaj coob leej tau sau npe tseg, mam li xa nyiaj mus rau lub Koom Haum Cog Lus nrog Niam mab Liab Thoob ntuj, thiab kuj ntsib coob leej neeg uas npaj siab yuav nrhiav lwm txoj hauv kev los peb Peb Hmoob, los daws Peb Hmoob lub neej txom nyem. Tab txawm tias tsis tau kev pab cuam ntau los twb yog ib kauj ruam uas peb tau tshaj rau lwm haiv neeg paub txog Peb Hmoob lub neej khuam siab nyob rau ntuj qub qab.
Dua li kuj yog ib qho kev sib ntsib, sib fim thiab. Yam yus pom luag ua tau zoo tshaj rau yus ntshaw, los luag kuj tseem tshuav yam puav ua yog peb haiv Hmoob ua tau es luag ho tsis tau ua thiab. Ib yam li Peb Hmoob ntseeg Fab Kis teb niaj xyoo mus taug "Leej Ntshiab Yas Kos txoj Kev Compostelle", ib xyoos peb mus taug ib ntus. Kuj ua rau cov ntseeg Cob Tsib qhuas txog peb, lawv khaws peb daim ntawv Tshaj mus rau lawv lub Tsev hauv Paus, yuav xyaum mus Taug Leej Ntshiab Yas Kos Txoj Kev li peb thiab, kuj ua rau kuv muaj kev zoo siab tias peb kuj ua tau ib tug qauv zoo rau luag cov muaj zog xyaum thiab.
Tuam tswj lub Koom Haum Christophe Renault, yog ib tug tub hluas li nees nkaum tawm xyoo xwb, yog Tswv Ntuj coj peb los sib ntsib, peb ua nws tsaug.
Tais Tav Lis.
Tuam Tswj Christophe Renault,
Yawg Gautier Paul,
Maiv Tooj, niam Txooj Tub.
KOOB TSHEEJ COG LUS NROG NIAM MAB LIAB 2012.
Lub Koob TsheejKoom Haum Aliance Marial International xyoo 2012 no yog ua los pab rau lub tsev teev Ntuj tshiab nyob Sapa, Cob Tsib teb. Peb ua tau 5 hnub, cov neeg siab dawb pab thiab tau paj ntsig tag nrho yog 4500€, kuj tau muab xa rau Txiv Plig Pob Zeb, THAM Thanh Binh nyob Sapa, Cob Tsib teb. Twb txog lawm. Ib txhij ntawd, nws kuj tau txais cov nyiaj 4640€ uas Mas Lias Tsab thov nws lub tsev teev Ntuj nyob Strasbourg pab thiab. Tag nrho Txiv Plig Pob Zeb nyob Sapa tau txais 9140€ kev pab ntawm neeg pej kum rau Hmoob.
Xyoo no, Christophe Renault Tuam Tswj Koom Haum Cog lus nrog Niam Mab liab kuj tau nkag mus ua Tij, kawm ua Leej Choj nyob rau London, Aas Kiv teb lawm.
Sab lauj rau sab xis:
1- Christophe Renault, Thawj Tswj Koom Haum Kev Cog Lus nrog Niam Mab Liab thoob ntiaj teb (Alliance Mariale Internationale)
2- TP. Pob Zeb, Phero Pham Thanh Binh
3&4- M.Me. Gautier
5-Tais Tav Lis
6-Xib Hwb Hmoob Cob Tsib.
7-...?