By: Hmoob
Posted 13 January 2011 - 06:48 AM
Nyob Fab Kis Teb, nram qab teb, muaj ib tug poj hmoob laus tau mag ib tug txiv neej hmoob tuaj nplog teb tuaj ntaus tuag rau hnub tim lub 04 /01/2011.
Tus txiv neej ntawd nws tuaj nplog teb tuaj mus yuav ib tug poj niam hmoob ntawm lub zos ntawd thiab.
Hnub ntawd nws mus taij nyiaj ntawm tus pog laus uas yog ib pab kwv tij, ib lub xeem.
Tus pog laus tsis kam muab nyiaj rau ces nws muab ntau tas ces nws mam mus tshawb nyiaj nyiag.
Tam sim ntawd tus pog laus tseem tsis tau tuag, nws meem lawm xwb, nws tsis los ces nws hu xov tooj rau ib tug txheeb, thiaj tuaj pab thiab hu thaj maum tuaj coj mus tom haub maum lawm.
Tias sis nws mus nyob tau 2 hnub ces nws txawm tag sim neej lawm, thaj maum hais tias nws lub paj hlwb nce ntshav tag lawm.
Ceeb toom rau cov ua pheej lav lav thiab tos tos hmoob nplog. Txawm txheeb npaum li cas los thaum luag xav tua ces luag yeej tsis hais txog kev txheeb li lawm.
Sim neej no tu siab tshaj plaws. Vim li cas peb haiv neeg hmoob yuav cia li liam ua luaj li lawm.
Ntshai peb yuav tau rov mus nrhiav poj koob yawg koob thov kom pab.
Zaum no tej ntxhais 17 , 18 xyoo cia li lam yuav tej tug yawg laus 65 xyoo tsuav tau nyiaj xwb, yeej tsis nco qias neeg li. Tej tus laus li los yeej tsis paub txaj muag li lawm.
Tej tub hluas los lam yuav thiab tham tej poj laus 60 xyoo.
Peb hmoob thaum ub, peb niam peb txiv lawv phaum, txaj muag xwb twb yuav noj yeej kom tuag mus. Ua li cas zaum no es yuav ua dog ua dig tsis pom qab yuav muab piv rau dab tsis li lawm.
Posted 14 January 2011 - 02:13 AM
..... hais ntxiv mus , ntawm cov txim, kuv muaj cov txheej ze nyob ntawm lub zos lawv hais tias tub ceev xwm coj tus txiv neej hmoob coj mus kaw tos txiav txim. Hais txog ntawm tus pog laus, kuv yeej paub npe paub xeem, ntawm tus txiv neej los yeej paub xeem. Tias tsis yuav tsis hais kom tawm, tsuas yog muab thsaj meme rau sawv daws paub tias kom nyias ua zoo xav nyias xwb.
Vim peb hmoob tsis txawj coj thiab muaj tej no tshwm sim.
Cov tau tuaj rau tej teb chaws vam meej es tsis tu pluas noj, tsis khaub hla ces txawm khav dhau lawm ua rau cov nyob tom qab xav tias peb mas ntshai yuav zais tsheej miaj loos nyiaj rau hauv tsev.
Yam tseeb tiag, hmoob qab ntuj yeej ib yam lawm xwb.
Hmoob nplog txhob xav yuam kev tias hmoob france thiab usa muaj muaj, yeej tsis muaj luaj twg.
Yeej ua hnub ua hmo khwv thiaj tau noj tau haus, cov tsis muaj hauj lwm ces twb piv tsis tau cov hmoob nplog lawm nawb hais rau nej paub.
Nyob nplog teb lawv tsis muaj nqe vaj nqe tsev, tsis muaj se av se tsev se dej se khib nyhiab, se nyiaj hli ....... muab hais los yus yeej txhem 70% ntwam yus lub nyiah hli coj mus them nuj nqi, tsuas tshuav 30 % rau yus noj tuav hli lawm xwb.
Yog yus muaj meme teb zaub ces thiab tau zaub los pab noj ntxuag meme nqaij, yog tsis muaj ces ib teg zaub twb tsis tau noj.
Kuv hnov lawv hais tias zaum no cov hmoob nplog mas tau zoo tshaj plaws, taws rauv yeej tsis mus txiav, yeej xum yuav rauv, zaub yeej tsis cog noj, yeej rho nyiaj yuav, kev ua noj, tej hluas zaum no yeej tsis paub ua noj ua hnav, tsuas yoj muas tom lab los noj los hnav xwb.
Li no muab piv mas lawv taus zoo tshaj peb lawm ntau.
Tiam sis tej no nej yeej paub lawm lam hais saib cov nyob nplog teb puas tau paub txog.
Nyob france cov poj niam ua muaj 30 xyoo mus rau 40 los 50, mas yeej khwv heev rau kev ua noj, tus txawj ua hnav los yeej ua qees, tej ua hauj lwm los muaj... yeej tsis lam mus yuav ib pluag fawm tom lab los noj.
Cov nyob nplog teb, yeej pom tias lawv yeej nyob tos nyiaj ntawm tej txheeb xwb, ib hmo hu 10 zaus tuaj los yeej muaj....
Vim thaum ntxov pheej khav khav tias muaj muaj, hnub no hmoob nplog thiaj cug tes tos nyiaj lawm xwb.
Ntawm kuv tus khej mas kuv yeej tsis nug, tsis xa ib qho li, lawv txawm yuav cem, yuav thuam los xij.... yus tej me tub me nyuam tsem yuav siv, yuav noj... es yog muab rau lawv tag lawm no ces yus pab niam txiv tub txawm yuav yoo...
Hmoob nploh thov nyiaj mas , tus hais tias mob plab, tus hais tias mob plawv, tus ho hais tias me nyuam tsis tau mis noj.... ntawm ib tsob kwv tib txiv tub es loj xov cov nyab los yeej tsis txaj muag sawv daws yeej hu fone tuaj thov kom tau.
Muaj ib zaug ib tug nyab tim Lao hu fone rau kuv niam ua yog nws niam ntxawm hais tias kom xav 300E mus, nws me ab mob mob yuav coj mus haub maum.
Kuv niam teb tias ; es koj txiv ntxawm tseem yuav npaj xa rau nyab X uas yog niag niam tij, nws tias nws mob mob thiab no ne. Tus nyab txawm teb tias : kuv phem nws mob tsis npaum kuv me ab, ne xub xa rau kuv es yog tias nej muaj no mam xa rau nws .....
Tsis paub hais li lawm, yeej tshaj yus lub hlwb xam thiab xav lawm.....