Kuv thov teb Y. Npuag Tub ob lo lus nug.
Tus txiv neej no lub npe hu ua Lauj Zoov Tsheej (Cacao)
Kuv nug nws tias:
koj cov txiv no npe hu li cas ? Cas tsis cia kom laus tso mas de ? Koj cov txiv no muaj npaum li no xwb los tseem tshuav thiab ?
Nws teb kuv li no:
_Cov txiv no Nplog hu ua Maj Phaub npe Hmoob kuv tsis paub, hnov ib txhia hu ua txiv Plaws Ploom vim yus muab nws co mas cov kua nrov "pliv ploov"
_Yog cia kom laus ces cov kua tsis qab lawm; cov kua qab li cas ne ? Tsis paub qhia ces muab ib lub rau koj saj koj mam paub !
Hwm !! muaj qhov qab zib me ntsis nrog rau tus ntxhiab Maj Phaub... qab laj siab kawg, haus tas ib lub xwb twb tsau plab lawm.
(lub me muaj 2 hkob, lub loj muaj 3 khob kua)
_Cov txiv Maj Phaub no muab ob peb lub los cuab xwb tseem tshuav ntau nyob nraum kub nraub qaum no !
Tus niam no yog niam Thoj Xeev Lauj (Cacao)
cov txiv no npe hu ua txiv "Paripous" (tsis muaj npe Hmoo), txi ua tej ntwg ib yam li nyob teb chaws Nplog txiv "kuj yem";
Ib ntwg txiv Paripous mas muaj cov "liab" thiab "ntsuab", cov liab yog txiv "niam" hos cov ntsuab yog txiv "txiv"; cov niam muaj noob cov txiv tsis muaj noob.
Txiv kuj yem mas rhaub dej kub los hlab rau me ntsis ntsev thiab muab ib lub hau khwb cia ib chim xwb ces muag lawm,
hos cov txiv Paripous no mas yuav tau muab hau rau me ntsis ntsev kwv yees li 20 los 30 fiab thiaj siav; nws qab rog nrog rau tus ntxhiab tsw qab ntxiag,
muaj ntsis yuav qab li txiv ntseej (ntshai muab txiv ntseej los piv tsis tau thiab)
Y. Npuag Tub kuv cov lus no yuav teb muaj li no xwb ! yog tshuav qhov twg mas kav tsij nug nawb !
Y. Npuag Tub, tais Tooj thiab cov phooj ywg txhua tus,
Kuv siv lub sij hawm no los ua nej sawv daws tsaug uas yav tag dhau los txog lub sij hawm no nej tau pab kuv thiab nej tej lus txhawb lub zog, dej siab dej ntsws ua ntu zus, kuv vam tias nej tseem yuav txhawb kuv mus ntxiv lawm yav tom ntej. Ua tsaug.